10 juli 2020

 

De belronde

Twee jaar geleden ben ik begonnen bij Q-support. Mijn hoofdtaak was toen om een goede overdracht van patiënten naar de gemeente van herkomst te realiseren. Een aantal patiënten had al een overdracht gehad met de procesregisseurs voor wie ik in de plaats kwam.

Nu Q-support van koers is gewijzigd en bovendien niet ophoudt te bestaan in 2021, zijn we bezig om een belronde te doen om te horen hoe het met patiënten gaat, of ze nog vragen hebben aan Q-support en hoe zij de coronacrisis beleven.

Aangezien ik veel patiënten heb overgenomen van vertrokken procesregisseurs, spreek ik mensen, die soms al drie jaar niemand van Q-support hebben gesproken. Ik vond het spannend om mensen te bellen, die ik niet ken en die mij niet kennen. Toch merk ik in de meeste gesprekken dat mensen het heel prettig vinden om weer even contact te hebben met Q-support. Sommigen geven aan niet veel met hun Q-koorts bezig te zijn en anderen grijpen de belronde aan om er weer even bij stil te staan. De coronacrisis heeft in het algemeen veel effect op Q-koortspatiënten en dat merk ik ook in de belronde. Q-koortspatiënten zijn over het algemeen meer voorzichtig. Ze voelen zich kwetsbaarder. Sommige patiënten isoleren zichzelf en zijn heel bang, anderen hebben herbelevingen van de Q-koortsepidemie. Voor een andere groep voelt het heel dubbel, omdat ze het aan de ene kant heel prettig vinden dat er nu wel actie wordt ondernomen om besmetting te voorkomen. Waarschijnlijk mede door de opgedane ervaringen met Q-koorts. Aan de andere kant ervaren ze dit als onrechtvaardig en roept het boosheid op.

Ook blijkt in die gesprekken dat er toch vragen zijn waar ik als Q-koortsadviseur in mee kan denken of in kan ondersteunen. Mensen hebben er dan vaak niet bij stil gestaan om Q-support daarvoor te gaan bellen. Ik vind het heel fijn om hen in hun vraag te kunnen ondersteunen of mee te denken.

Hopelijk werkt het drempelverlagend, zodat Q-koortspatiënten in de toekomst sneller contact met ons  opnemen als ze vragen hebben.

Q-koorts adviseur Rianne Hermanns