25 april 2019

Mijn naam is Rianne Kouwenberg en deze week is de blog van mijn hand. Een deel van u herkent mijn naam waarschijnlijk niet. Dat is op zich niet vreemd, aangezien ik als projectmedewerker bij Q-support met name achter de schermen werk. Zo houd ik me onder andere bezig met de Q-kringen en de training ‘Q-koorts, hoe ga ik ermee om..?’. Daarnaast bekijk ik thema’s en activiteiten binnen Q-Support vanuit patiëntperspectief. Want, net als de meeste van u, weet ik wat het is om de Q-koorts te hebben.

Als teamlid zie ik hoe hard iedereen werkt om de zorg voor u zo goed mogelijk over te dragen en te borgen. Om ervoor te zorgen dat u, na het stoppen van Q-Support 2.0 kunt vertrouwen op goede zorg, op geschoolde professionals en op (h)erkenning. Dat u zich, naast de zorgen die u al heeft, geen zorgen hoeft te maken over de vraag ‘bij wie kan ik nu terecht?’

Daarentegen snap ik dat het voor u lastig kan zijn om alle inzet van Q-Support 2.0 te zien, te begrijpen en te beseffen wat de overgang betekent. Want op de achtergrond mag er dan van alles gaande zijn, dat is voor u misschien niet altijd duidelijk. Uw zorgen, verdriet en pijn worden daar niet minder door. U blijft (dagelijks) geconfronteerd worden met de gevolgen van de Q-koorts.

Dit is bij mij helaas niet anders. Zelf merk ik dat mijn behoefte aan controle en zekerheid sinds de Q-koorts veel groter is geworden, want dat geeft mij rust. Maar met de nieuwe opdracht, waarin de zorg wordt overgedragen naar de gemeente van herkomst, valt een deel van die zekerheid weg. Want biedt de gemeente, net als Q-Support 1.0, mij een veilige haven en een sterk vangnet? En voel ik mij gehoord en prettig bij de manier waarop mij de zorg wordt geboden?

Allerlei vragen waar helaas niet direct een antwoord op te geven is. En hoewel ik vaak onrust ervaar als vragen onbeantwoord blijven, heb ik dat nu veel minder. Dit komt waarschijnlijk omdat ik zie wat er achter de schermen gebeurt en zie hoe hard het team werkt aan het creëren van een nieuwe veilige haven, waar zoveel mogelijk van uw (zorg)vragen beantwoord worden. Hopelijk is die nieuwe, veilige haven ook voor u van toepassing.