30 maart 2017

Q-support kan alleen maar goed functioneren dankzij hard werkende mensen die zich met veel bezieling inzetten voor de Q-koortspatiënt. Voor of achter de schermen. Vandaag wil ik het stokje even doorgeven aan Jette van Zijll Langhout, communicatiemedewerker. Jette neemt sinds september 2016 de website en de social media voor haar rekening. Nog aan het begin van haar carrière deelt zij haar ervaringen in deze functie met u.

Daar kwam ik dan, als net afgestuurde van de opleiding bedrijfscommunicatie, bij deze bijzondere organisatie. Voordat ik bij Q-support terecht kwam had ik er geen idee van welke impact de Q-koorts nog dagelijks op patiënten heeft. Het was voor mij een onderwerp waarover ik jaren geleden wel eens wat in het nieuws had gehoord , maar wat nu weinig actueel meer was. Ik merkte dat ook in mijn omgeving. Als ik vertelde over mijn werk was de meest voorkomende reactie: “ Q-koorts, dat is toch iets van jaren geleden?”. Nee dus.

Door me goed in te lezen, leerde ik meer over het onderwerp Q-koorts. Maar ik kwam er pas echt achter hoe de Q-koorts nog altijd ingrijpt op al die verschillende facetten van het dagelijks leven door de ervaringsverhalen van patiënten en naasten. Het verhaal van een moeder, wiens jonge kind ziek is, het verhaal van een vrouw, die haar man verloor door chronische Q-koorts, de verhalen van al die mensen die hun baan verloren en wiens sociale leven aan diggelen ligt. Hoewel mijn werkzaamheden bij Q-support plaatsvinden op de achtergrond en ik weinig direct contact hebt met de patiënten, gaan die verhalen me aan het hart.

Mijn werkzaamheden bij Q-support zijn zeer divers. Van het schrijven van berichten op de website en social media, tot het versturen van een mailing naar huisartsen en GGD’s. Dit alles met als doel: zorgen dat Q-koorts op de agenda komt en blijft. Eén van mijn taken binnen Q-support is het bijhouden van wat er allemaal in de media verschijnt over Q-koorts. Dat was, gelukkig, een heleboel de afgelopen tijd. Met name het rapport van de Nationale Ombudsman zorgde voor een golf door medialand. Het genereerde aandacht voor de Q-koortsproblematiek. Aandacht die hard nodig is. Aandacht die de Q-koortspatiënt verdient.

Al tijdens mijn studie wist ik dat ik wilde werken voor een maatschappelijke organisatie, waarbij het helpen van anderen centraal staat. Na een uitstapje in de commerciële sector zit ik dan ook bij Q-support helemaal op mijn plek. Een organisatie met een bevlogen team dat de patiënt altijd op nummer één zet. Daaraan lever ik achter de schermen graag mijn bijdrage.