9 januari 2020

Het is alweer 2020 en ik wil u allen namens Q-support graag een heel goed jaar toewensen! Waarin het voor u als Q-koortspatiënt zeker niet altijd gemakkelijk zal zijn, maar ik wens u ondanks dat toch veel lichtpuntjes toe. Waarin u zomaar blij kunt zijn met die kleine momentjes. Door die uitgestoken hand. Door een uitnodiging voor een kop koffie. Door die warme momenten met uw naasten. Door die prachtige wandeling op een mooie voorjaarsdag. Het hoeft niet altijd groots te zijn.

Dat gegeven doet me nu denken aan Jaap Bressers. Enige tijd geleden mocht ik kennis met hem maken. En daarvoor had ik zijn filmpje gezien tijdens een Q-tour, toen dat getoond werd in het kader van het thema Positieve Gezondheid. Jaap Bressers is een inspirerende jongeman die een aantal jaren geleden heel speels in Portugal tijdens een vakantie over een golf heen wilde duiken. Niet eens het gevaar opgezocht maar het pakte helemaal verkeerd uit. Het was ondiep en hij raakte met zijn hoofd de bodem. En kwam vele uren later bij met, wat later bleek, een dwarslaesie. Jaap is zwaar gehandicapt en de meest positieve persoon die ik ooit ontmoet heb.

Jaap heeft naar zijn zeggen heel veel geluk gehad dat er een broeder was, Carlos genaamd, die zijn angst en paniek begreep. En dus regelmatig bemoedigend zijn hand op de plek legde waar Jaap nog kon voelen. En Carlos zorgde ervoor dat iedereen op de afdeling de instructie kreeg om hetzelfde te doen.

Zo’n bemoedigend gebaar is uitgegroeid tot de term ‘Carlosmomentje’ en ik wil het nieuwe jaar starten met de boodschap die Jaap Bressers daarover mee wil geven. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Dat iemand iets speciaals voor jou doet op de momenten dat je het nodig hebt, dat jij iets doet voor een ander op het moment dat hij of zij dit nodig heeft. Probeer dagelijks eens even stil te staan bij toch dat ene kleine moment dat bijzonder was die dag. Dat het verschil maakte voor jou of waar je een ander blij mee hebt gemaakt.

Op het moment dat ik dat schrijf realiseer ik me ook direct dat het bij sommigen onder u ook iets op zal roepen van “ja ja, ze heeft gemakkelijk praten”. Het klopt, ik lijd niet aan de gevolgen van Q-koorts. Maar net als ieder mens heb ik ook mijn momenten gehad dat het minder ging gedurende een langere tijd. Momenten waarbij ik heel blij was met die uitgestoken hand en momenten waarbij ik ondanks mijn eigen misère toch het verschil kon maken. Dat gun ik u allen als Q-koortspatiënt.

Dat is op persoonlijke titel, namens Q-support wil ik niets anders doen dan met kleine dingen een groot verschil maken voor de Q-koortspatiënten. Voor dat gezin dat een luisterend oor nodig had vlak voor kerst. Voor die patiënt die vastloopt in zijn werk en per direct begeleiding nodig heeft. Voor die deelnemer aan de training die met nieuwe energie naar buiten gaat. Voor die patiënt die gelukkig weer mag bewegen op kosten van de gemeente.

Het maatwerk en de goede zorg voor patiënten blijven voor ons in 2020 voorop staan en gelukkig ook de komende jaren. We kunnen u niet beter maken maar hopelijk kunnen we wel een beetje het verschil maken.